Apua kriisitilanteeseen
kriisistä voi selviytyä
Erilaiset kriisit
Kriisejä voivat olla elämänkriisit, esimerkiksi elämäntilanteeseen ja henkilökohtaiseen kehitykseen liittyvät tapahtumat, kuten ero, eläköityminen tai muu iso muutos elämässä. Myös pohdinnat identiteetistä voivat johtaa kriisiin. Nämä edellä kuvatut tapahtumat kuuluvat osaksi elämää, mutta voivat silti haastaa voimavarojamme ja ajatustamme sen verran, että kaipaamme pohdintojen tueksi ulkopuolista tukea. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii tilanteen tueksi erittäin hyvin.
Kriisi voi myös olla poikkeuksellinen, traumaattinen tapahtuma, jota seuraa toipuminen eri vaiheiden kautta. Traumaattinen tapahtuma ei automaattisesti tarkoita traumatisoitumista ja mikäli koet, että tarvitset järkyttävän asian käsittelyyn ulkopuolista apua, niin voit tulla lyhytterapiaan keskustelemaan ja saamaan tukea.
Kriisin vaiheita
Kriisin vaiheita ovat shokkivaihe, jonka tarkoitus on suojella mieltä liian järkyttävältä tapahtumalta. Tällöin henkilö saattaa olla poikkeuksellisen rauhallinen, sillä tapahtunut ei ole vielä tavoittanut täysin syvällistä ymmärrystä ja kokemus voi olla epätodellinen. Sokkivaihe menee ohi muutamissa vuorokausissa.
Reaktiovaihe kestää pidempään ja siihen liittyy voimakkaita tunnereaktioita. Tällöin koetaan myös tarvetta keskustella asiaa läpi. Kun Reaktiovaihe alkaa muuttumaan käsittelyvaiheeseen, alkaa henkilö pikkuhiljaa hyväksymään tapahtuneen osaksi omaa elämää. Käsittelyvaihe voi kestää vuodenkin ja sen aikana voi kokea erilaisia oireita kuten keskittymisen ja ihmissuhteiden haasteet.
Kriisistä selviytyminen on mahdollista ja loppujen lopuksi seuraa uudelleen suuntautumisen vaihe, jonka myötä henkilö saattaa saada jopa uusia voimavaroja. Vaiheet seuraavat toisiaan ja ovat osittain myös päällekkäisiä. Ihmismieli ei toimi kaavamaisesti ja jokaisen kokemus on omanlaisensa. Jos koet tarvitsevasi ulkopuolista tukea tilanteeseen, älä epäröi ottaa yhteyttä.