Ratkaisukeskeinen lyhytterapia

Keskusteluapua matalalla kynnyksellä

Lyhytterapiaa Espoossa tai etävastaanottona

Tarvitsetko ammattimaista keskusteluapua erilaisiin haastaviin tilanteisiin, joita koet arjessasi tai ihmissuhteissasi? Näitä voivat olla stressi ja ahdistus, ihmissuhdeongelmat, työelämän haasteet, elämäntapamuutokset tai haluat vain parantaa mielialaasi. 

Tarjoan ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa matalalla kynnyksellä vastaanotollani Espoon Tapiolassa tai voit osallistua terapiaan myös omasta kodistasi käsin etävastaanotolla

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii hyvin monenlaisten arjen haasteiden ja elämän kriisien käsittelyyn. Ratkaisukeskeinen terapia sopii hyvin myös pariskunnille, terapiaan voi osallistua pariskuntana tai yksin. 

Mitä ratkaisukeskeinen terapia on?

Ratkaisukeskeinen terapia on nopeaa ja tehokasta keskusteluapua, jossa on kyse uusien näkökulmien, vahvuuksien ja voimavarojen hyödyntämisestä. Sinulla saattaa olla näköalaton tunne elämästä, etkä välttämättä usko, että sinulla on voimavaroja tai vahvuuksia ylipäätään.

Ratkaisukeskeinen terapia sisältää erilaisia menetelmiä, joita hyödynnämme sinun tilanteesi parantamiseksi. Vaikeuksiasi käsitellään niin, että saat apua haasteisiisi ja hyötyä omaan arkeesi. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa tarkoittaa, että suuntaamme katseen kohti parempaa tulevaisuutta ja tarvittaviin toimenpiteisiin tässä hetkessä.

Etenemme yksilöllisten tarpeidesi pohjalta. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa sopii hyvin monenlaisten haasteiden ja asioiden käsittelyyn. Terapiaan tullessasi teemoja voi olla yksi tai useampia.

Vaikka ratkaisukeskeisyys keskittyy hyvin vahvasti tähän hetkeen, on joskus tarpeellista pysähtyä hetkeksi jo kuljetun matkan äärelle. Menneisyys tapahtumineen on osa meitä ja elettyä elämää tarkastelemalla voimme saada uudenlaista vapautuneisuuden tunnetta ja löytää yllättäviä voimavaroja.

Etuna ratkaisukeskeisessä terapiassa on oikea-aikaisuus ja tehokkuus. Tapaamisista ei jää merkintöjä järjestelmiin ja saat apua ilman jonottamista ja diagnoosia, silloin kun sinulle sopii.

Mistä lyhytterapiassa on kyse?

Lyhytterapia tarkoittaa, että tapaamme tarpeistasi riippuen 1 - 25 kertaa. Jos olet epävarma, sopiiko asiasi lyhytterapiaan, niin laita viestiä ja pohditaan yhdessä. Myös tarvittavaa tapaamismäärää voit pohtia kanssani.

Lyhytterapia tähtää tehokkaaseen elämänlaadun parantumiseen, toimijuutesi vahvistamiseen ja arkesi sujumiseen mahdollisimman hyvin. Lyhytterapiassa työskentelemme tavoitteellisesti hyvinvointisi eteen.

Mihin kaikkeen ratkaisukeskeinen lyhytterapia voi auttaa?

Voit hyötyä terapiasta esimerkiksi, kun tarvitset:

  • tukea päätöksen tekoon ja elämänsuunnan pohdintaan
  • apua itsetunnon käsittelyyn
  • apua ihmissuhteiden käsittelyyn
  • tukea, kun haluat pohtia omaa päihteiden käyttöä
  • tukea, kun läheinen käyttää päihteitä
  • apua tunteiden hallintaan
  • apua kriisitilanteessa

Kenelle lyhytterapia sopii?

Voit saada ongelmiisi apua ratkaisukeskeisestä keskustelusta ammattilaisen kanssa lyhytterapiassa.
Lyhytterapia sopii sinulle, jos koet tarvetta käsitellä asiaasi ammattilaisen keskusteluavun tuella, nopeasti ja ilman diagnooseja tai diagnooseihin pohjautuvaa työskentelyä.

Lyhytterapiaan tullessa sinulla tulisi olla sitoutuneisuutta asiasi käsittelyyn, kokemus siitä, että pystyt vaikuttamaan asioihisi edes jollain tasolla ja ehkäpä tärkeimpänä halu kohentaa omaa tilannettasi. Lue blogistani lisää mitä onnistunut muutos vaatii ja miten välttää muutoksen sudenkuopat. 

Ratkaisukeskeinen keskusteluapu sopii myös teini-ikäisille ja itselläni on kokemusta myös erityistarpeisten nuorten ja lasten kanssa työskentelystä. Mikäli keskusteluapu varataan perheen nuorisolle, niin muistathan vanhempana, että vaitiolovelvollisuus sitoo minua myös alaikäisen asiakkaan kanssa työskennellessä.

Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan ei voi olla "liian terve", mutta kroonistuneet ja kompleksiset mielenterveyshaasteet eivät sen sijaan sovi hoidettavaksi ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa. 

Asiakkaat kokevat ratkaisukeskeisen lähestymistavan usein tehokkaana ja helposti lähestyttävänä terapiamuotona, josta saa helpotusta oloon nopeasti.

UKK

Usein kysyttyjä kysymyksiä ratkaisukeskeisestä lyhytterapiasta

1. Miten ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan pääsee? Tarvitsenko lähetteen?

Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan on tervetullut kuka tahansa, joka kokee tarvitsevansa elämän haasteiden käsittelyyn ammatillista keskusteluapua. Et tarvitse lähetettä, diagnoosia tai muuta lääketieteellistä kannanottoa. 

Oma kokemus keskustelutuen tarpeesta riittää. Voit varata ajan suoraan ajanvarauskalenterista. Jos haluat pohtia tilannettasi ennen ajan varaamista, voi olla yhteydessä viestitse.

2. Minkälainen koulutus ratkaisukeskeisellä lyhytterapeutilla on?

Terapeuttien koulutus vaihtelee, eikä "ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti" ole nimikesuojattu tai valvottu ammatti. Tästä johtuen on äärimmäisen tärkeää olla tarkkana terapeuttisi taustasta ja koulutuksesta.

Oma vahvuuteni terapeuttina on vuosien kokemus sosiaalialantehtävissä, esimerkiksi sosiaali- ja kriisipäivystyksessä, turvakodilla, lastensuojelussa ja päihdetyössä. Lisäksi olen hankkinut vankan osaamisen kouluttautumalla mm. psykologian, kriisityön ja psykiatrisen hoitotyön aloilla.

Elämäntapamuutosvalmennuksen puitteissa olen opiskellut myös liikunta- ja ravitsemusalaa.

3. Saako ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan Kelan tukea?

Vastaus on: ei saa. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on asiakkaan itse kustannettava kokonaisuudessaan.